Cazuela
Ühe suurepärase Tšiili Cazuela jaoks läheb vaja:
6 kanakintsu v koiba
kõrvitsat (butternut squash) u 700 gr, kooritud ja lõigatud 2,4 cm kuubikuteks
6 väiksemat kartulit
6 värsket v külmutatud maisitõlviku tükki (2,4 cm tükid)
3 porgandit, lõigatud 2,4 cm tükkideks
4 tassi kanapuljongit (võib ka lihtsalt vett)
kuum keedetud riis
soola ja pipart maitsestamiseks
Aseta suurde ahjupotti või lihtsasse paksu põhjaga potti kana, kõrvits, kartulid, mais, porgandid ja puljong, lase keema tõusta. Alanda kuumust ja hauta seejärel u 25 minutit kuni liha ja köögiviljad on pehmed.
Serveerimiseks tõsta kuum riis supitaldrikule ja selle peale tõsta portsjon cazuelat koos puljongiga. Maitseb suurepäraselt koos Pebrega. ps. kes liha ei armasta siis on lubatud ka ilma lihata Cazuela.
Pebre (imeline üllataja)
1 punt värsket koriandrit
1 punt värsket peterselli
4 väikest valget noort sibulat
3 küüslaugu küünt
2 spl oliiviõli
2 spl laimimahla (värskelt pressitud)
1 väike tšillipipra kaun
maitsestamiseks soola ja pipart
Haki koriander, petersell, sibul ja küüslauk peeneks. Lisa eelnevalt omavahel segatud laimimahl ja oliiviõli. Lõpuks lisa peeneks hakitud tšillipipar ja lisa maitseks soola ja pipart. Aseta värskelt valminud pebre kausiga külmikusse maitsestuma vähemalt üheks tunniks kuid soovitavalt terveks ööks. Seda säsrsakust soovitaks ka tavalise eestipärase kartulitoidu kõrvale.
Porotos Granados
3 spl kerget oliiviõli
1 sibul, hakitud
3 küüslauguküünt, purustatud
paprikapulber 1spl või värske hakitud paprika
1 tl köömneid
1 tl kuivatatud punet
1 purk purustatud tomateid
3 klaasi vett v puljongit
kõrvitsat 0,5-1 kg, koorida ja tükeldada
valged oad (cranberry oad, konserv soolvees ubadest soovitav kõrgekvaliteedilised)
1 klaas külmutatud maisi, värsket v külmutatud
maitsestamiseks soola ja pipart
hakitud basiilikut 2-3 spl
1) Kuumuta paksu põhjaga potis õpli, lisa sibul ja kuumuta läbipaistvaks, lisa küüslauk, paprika, köömned, pune ja hauta 1-2 minutit.
2) Lisa purustatud tomatid ja lase keema, seejärel lisa puljong, kõrvits ja oad. Lisa maitseks soola ja pipart. Lase keema tõusta ja seejärel vähenda kuumust ning lase supil podiseda 15-20 minutit kuni kõrvits on läbi küpsenud ja pehme.
3) Lisa supile mais ja basiilik. Hauta veel 5 minutit ja lisa soovi korral maitserohelist (koriander, basiilik, pune) ja serveeri.
Soovi korral võib supile lisada vürtsikuseks ka tšillit.
Ensalada Chilena
4 küpset tomatit
1 keskmise suurusega sibul (lõigatud julienne stiilis:))
koriandrit
soola maitsestamiseks
kerget oliiviõli
Viiluta sibul ja aseta kergelt soolatud kuuma vette mõneks minutiks. Nõruta sibul ja pigista kergelt viilud, et eemaldada liigne vesi. Lõika tomatid sektoriteks jaseba kokku sibulate ja hakitud koriandriga. Lisa maitseks soola ja veidike oliiviõli.




No comments:
Post a Comment